Te paard door de Franse Pyreneeën

Wie zijn wij

Equi-Sud paardrijvakanties is, zoals bijna iedere organisatie, ontstaan vanuit de passie. En in dit geval de passie voor paarden. Samen met je paard door de ongerepte bergen van de Pyreneeën, door kabbelende beken, authentieke dorpjes en prachtige natuur. Wie begeert zo’n passie niet?

M
atthieu en Ankie zijn de gelukkige bezitters van die passie. Zij organiseren met de paarden de trektochten door het hooggebergte van de Franse Pyreneeën. Hun thuisbasis is Les Angles, een klein dorp dat vanaf Perpignan op zo’n 80 km rechtsaf in de Pyreneeën ligt. Op een prachtig plateau, van waaruit de trektochten beginnen.

Ankie verwelkomt de gasten en verzorgt de paarden thuis en Matthieu gaat als gids met de gasten de bergen in.
Ankie komt uit Nederland en verblijft al langere tijd in Frankrijk. Niet alleen vanwege de diverse tochten die ze heeft gemaakt, maar vooral voor de grote liefde in haar leven, Matthieu.
Matthieu komt uit de Haute-Savoie in Frankrijk, maar woont al lang in de Pyreneeën. Voor de overname van Equi-Sud was hij al lange tijd gids bij Equi-Sud.  En hij houdt van pindakaas.
Ankie en Matthieu hebben sinds 2016 een prachtige dochter Mia.

Equi-Sud Promotie Nederland voert de promotie uit en verzorgt de reserveringen voor de trektochten van Equi-Sud in Nederland. Zij onderhoudt de communicatie met de cliënten, beantwoordt vragen over de trektochten en specifieke zaken. Je kan voor alle informatie over de tochten bellen op 0181-328002/06-55328383 (ook in het weekend of ’s-avonds)

Equi-Sud Promotie Nederland werkt samen met Garden Tours BV.

De reizen vallen onder de SGR-garantie.

Kleinschalig
Equi-sud is de loop der jaren gegroeid, maar blijft kleinschalig. We willen aan onze gasten graag het gevoel overbrengen van schoonheid en avontuur en dat elke tocht steeds opnieuw als een ontdekking ervaren wordt. Het gevoel van vrijheid en geluk in combinatie met je grootste hobby die er op de wereld bestaat, namelijk paardrijden!

De paarden van Equi-Sud  zijn specifiek geschikt voor het maken van de trektochten door ruig en rotsachtig berggebied. Het zijn erg betrouwbare paarden, maar wel paarden die je moet rijden en begeleiden. Aan het begin van de tocht kijken we welk paard het beste bij jou past, qua rijervaring, lengte en gewicht. De paarden worden gereden met hackamore, waarmee ze onderweg in staat zijn om te eten en met  een speciaal randonnéezadel. Op de dag van aankomst houden we een briefing en leggen dan het omgaan met het harnachement aan je uit.

Professionaliteit gidsen
Het gidsen vraagt echter wel wat meer, dan alleen goed kunnen paardrijden. In Frankrijk moet je meerdere diploma’s halen om als professioneel gids groepen te mogen vergezellen door het berggebied. We praten dan over diploma’s op het gebied van meteorologie, (medische)hulpverlening, uitgebreide kennis van flora en fauna, regels en wetten. Matthieu is als professioneel gids in het bezit van deze diploma’s, maar moet periodiek de kennis onderhouden met specifieke opleidingen.

Verzorging
Zoals eerder gezegd verzorgt Ankie dagelijks de paarden. Zij heeft inmiddels een innige en speciale band opgebouwd met de paarden. Als de paarden niet op trektocht zijn, vertoeven zij op het grote domein rond de gîte in Les Angles. Twee keer per dag worden ze even naar stal gehaald voor wat krachtvoer en extra hooi. We merken dat de paarden het fijn vinden om even naar “huis” te komen. Elke week krijgen de paarden die op trektocht zijn geweest nieuwe ijzers onder. De paarden die op zware trektocht zijn geweest krijgen een week rust, waarna uit de groep van 35 paarden andere worden geselecteerd voor de volgende tocht. Zo blijven de paarden gezond en in een goede conditie. Het is vaak hard werken, vooral als het koud wordt en ’s nachts  vriest, maar gek genoeg doe ik het met ontzettend veel plezier zegt Ankie. Iedere paardrij-freak zal dat herkennen. De meeste paarden worden bij ons geboren en we voeden en leiden ze zelf helemaal op tot volwassen trektochtpaard.”

Onderhoud
In de winter gaan we samen met Kerstin aan de slag met herstelwerkzaamheden aan de zadels, hoofdstellen en zadeltassen. Want tijdens de tochten wil er wel eens wat breken of scheuren en dat repareren we zelf. De meeste randonnéezadels heeft Kerstin zelf gemaakt en daar maken we dankbaar gebruik van.

Terwijl de paarden in het lagere gedeelte van de Pyreneeën staan worden ook de reparaties aan de stallen uitgevoerd en volledig schoongemaakt. Op het veld wordt de onmetelijke omheining nagelopen  en hersteld. ‘s- Winters willen dichtbijkomende springende herten het draad nog weleens kapottrekken en dat moet dan gerepareerd worden.

Blijven vernieuwen
Vanaf 2017 hebben we een nieuwe tocht gemaakt. De Ontdekkingstocht, die naast paardrijden door de prachtige natuur de streekproducten en historisch erfgoed door de gasten laten ontdekken. Heerlijke proeverijen van de Franse kazen, wijnen, worsten, maar ook historische dorpjes en vestingen.

De voorbereiding is intensief, maar ook spannend. Matthieu en Ankie gaan altijd eerst op verkenning uit en maken afspraken voor de overnachtingen waar ook de paarden kunnen verblijven en de diverse proeverijen. De tocht is uitgezet voor gasten, die willen paardrijden maar ook willen genieten van de Franse geneugten. Het is een lichte tocht dus ook voor de beginnende ruiter of als je het een beetje rustig aan wilt doen.

Voorts willen we kijken of we een leuk week-programma kunnen maken voor de mensen die nog geen paard rijden, maar het wel willen proberen en misschien daarin verder willen gaan als ze de smaak te pakken hebben van het rijden door de geweldige natuur van de Pyreneeën.

En verder krijgen we van de gasten die al eerder zijn geweest vragen en suggesties voor nieuwe tochten en activiteiten. Zo zijn er al diverse tochten ontstaan, zoals de Mediterranee tocht.

Dus als je komt, schroom niet om je ideeën te uiten.

Transhumance
Wanneer het vakantieseizoen is afgelopen brengen we de paarden eind oktober naar een lager gebied in Frankrijk, een groot domein dichtbij Foix. Daar is de temperatuur in de winter rond de 15 graden en kunnen de paarden buiten heerlijk vakantie houden tot half mei. In Les Angles begint dan het skiseizoen. Traditie is, dat we de tocht naar beneden en in mei weer omhoog onder man doen. Zes dagen pittig rijden. Een eeuwenoude traditie in Frankrijk genaamd de Transhumance. https://nl.wikipedia.org/wiki/Transhumance

Matthieu: “zo leuk om er met een groepje ruiters op uit te trekken. Al lang doe ik de trektochten bij Equi-Sud. Ik vertel de gasten zoveel mogelijk over het gebied waar we doorheen trekken en vind het leuk om er een hechte groep van te maken. Plezier maken en veel lachen. Aan het eind van de week is het vaak een vriendenkring geworden, die contact met elkaar houdt en je vaak in volgende jaren weer terugziet.

Paardrijden in de natuur, gezelligheid, samen je paardrijdhobby uitoefenen, genieten van het ultieme vakantiegevoel, lekker vrij zijn en het opsnuiven van ijle berglucht, dat is het waar het bij Equi-Sud om draait. En niet te vergeten de lieve en betrouwbare paarden, de lekkere Franse maaltijden en de ongekende gastvrijheid in de gîtes. Allemaal redenen om  zelf ook eens de puurheid van een avontuurlijke paardrijdvakantie te ondervinden.

Veel van de gasten van Equi-Sud komen regelmatig terug voor een trektocht. Waarom? Omdat ze het gezellig vinden bij Matthieu en Ankie. Maar bovenal natuurlijk voor de prachtige en avontuurlijke trektochten in een ongedwongen sfeer. Vakantieplezier in combinatie met je hobby. In de loop der jaren zijn er nieuwe tochten bij gekomen. Ooit zijn we gestart met de Capcirtocht. Nog steeds een prachtige en afwisselende tocht, vooral als je nog geen bergervaring hebt met paardrijden. Om variatie te bieden voor de terugkeerders is het programma uitgebreid met  diverse andere  tochten, met nu als laatste de Ontdekkingtocht.

Au revoir à Equi-Sud !! (Tot ziens bij Equi-Sud)