Een week te paard midden in de natuur, een onvergetelijk sportief avontuur!

Stel je eens voor om in het zadel van je paard door het hooggebergte van de Pyreneeën te trekken.
Ver weg van de bewoonde wereld en dwars door nog ongerepte prachtige natuurgebieden. Beleef dit avontuur en het gemoedelijke Franse leven samen met de betrouwbare paarden en ervaren gidsen van Equi-Sud. Iedereen is het er na een trektocht over eens: dit is een unieke ervaring! Een vakantie waaraan je nog jarenlang met veel plezier terugdenkt. Van half mei tot half oktober organiseert Equi-Sud verschillende trektochten. Je komt in principe aan op zaterdag. Eerder aankomen is ook mogelijk. Als iedereen er is, wordt er ’s avonds informatie verstrekt. Je krijgt alles te horen over het paardrijden in de bergen, hoe je je paard opzadelt en waar je allemaal op moet letten. Je beschikt gedurende de trektocht over je “eigen” paard, zorgvuldig uitgekozen door Matthieu en Ankie, aangepast aan je rijervaring, gewicht en lengte.

Je hoeft geen volleerd ruiter te zijn om de trektocht te kunnen mee maken. Wel dien je zadelvast in draf en galop te zijn. Je bent avontuurlijk ingesteld en beschikt over een goede basisconditie. Matthieu, onze gids, beschikt naast alle noodzakelijke diploma’s ook over jarenlange ervaring in het gebied. Hij spreekt goed Engels en zelfs een beetje Nederlands. Ankie spreekt Nederlands. Gedurende de hele week is het de bedoeling dat je zelf voor je paard zorgt en bij toerbeurt wordt er ’s morgens en ’s avonds gevoerd. Zowel ’s morgens als ’s middags wordt er ongeveer drie uur gereden. Op sommige stukken van de tocht zal het noodzakelijk zijn om naast je paard te lopen, terwijl andere delen zich uitstekend lenen voor draf of galop. Daarbij staan altijd het welzijn en de gezondheid van paard en ruiter voorop.

Tussen de middag wordt er gestopt om de meegenomen en uitgebreide lunch te nuttigen. De paarden worden dan afgezadeld en krijgen ongeveer twee uur rust.
Onderweg kan de gids je van alles vertellen over de flora en fauna van het gebied waardoor je rijdt. Bij aankomst ’s avonds in de volgende gîte staat je bagage al klaar. Na het afzadelen en verzorgen van de paarden is er tijd voor je zelf. Douchen, een drankje op de goede aankomst en sterke verhalen zijn meestal standaardonderdelen van de avond. Evenals de uitgebreide Franse maaltijd, vaak klaargemaakt volgens lokale specialiteiten, die meestal wel wat later wordt geserveerd dan in Nederland.

Onze tochten kenmerken zich allemaal door het paardrijden in het prachtige en vaak ruige natuurgebied in het hooggebergte van de Pyreneeëneen, maar verschillen soms in zwaarte. Je keuze daarin is natuurlijk vrij, maar als je twijfelt over welke tocht het beste bij je past, laat je dan door ons adviseren.
Tevens bieden we een dagtochtenprogramma aan. Je verblijft dan in de gîte van de thuisbasis en maakt iedere dag van daar uit een andere tocht van ongeveer drie tot vier uur. De rest van de dag kan je dan aan andere leuke vakantieactiviteiten besteden.

De laatste jaren komen er steeds meer gezinnen voor een trektocht of een dagtochtenprogramma. Onder begeleiding van een ouder is het mogelijk dat kinderen jonger dan 16 jaar mee kunnen. Van de ouder wordt wel gevraagd om het kind te helpen bij bijvoorbeeld het zadelen en poetsen. En fysiek moet het kind ook in staat zijn om een volledige trektocht van een week te maken, anders adviseren we het dagtochtenprogramma. Het beste is om hierover vooraf met ons contact op te nemen. (0181-328002 of 06-55328383).

Je uitrusting tijdens de trektocht
Wat je zeker mee moet nemen is een slaapzak (niet noodzakelijk bij de Capcirtocht, wel een lakenzak), een zakmes, waterdichte bergschoenen (beslist geen rijlaarzen!), een regenjas en een warme trui. Verder een hoed of pet en een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Wij adviseren voor uw veiligheid een rijcap te dragen, maar in ieder geval voor personen onder de 18 jaar is een rijcap verplicht. Voordat je vertrekt ontvang je van ons een lijst met spullen die je nodig hebt. Heb je verder nog vragen over de uitrusting, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.