Meer informatie

Nieuwsbrief Equi-Sud                      juni 2020

 "Equi-Sud verzorgt vanaf eind mei tot half oktober
paardrijdvakanties door het hooggebergte van de
Pyreneeën".

---

Lief

Ja, heel echt lief..............zijn alle lieve berichtjes, aanmoedigingen, giften, presentjes, zoals vandaag nog lekkere Hollandse stroopwafels, om de moed er in te houden. Ondanks het verwaterde adres  (zie foto) , heeft de postbode er alles aan gedaan om de stroopwafels van Nathascha en Kirsten netjes te bezorgen op het goede adres. Wij zijn ondersteboven van alle belangstelling en attenties, die we van jullie mochten ontvangen en fijn om te weten, dat jullie zo meeleven. Het lijkt of de Equi-Sud band in deze tijden hechter aan het worden is. De situatie is op dit moment, dat we het (ook financieel) nog redelijk kunnen redden. Ondersteuning op dit gebied, echt heel aardig, is voor ons gelukkig niet echt nodig. Het is fijner jullie weer snel in leve de lijve op één van onze tochten te zien.

Maar gezondheid staat bovenaan. Daarom wensen en  hopen we dat het jullie goed gaat. En met de gunstige vooruitzichten geeft de toekomst weer nieuwe hoop en kunnen we de deelnemers van de aankomende tochten binnenkort, op gepaste 1,5 meter afstand, in de armen sluiten. Dat zou fantastisch zijn!

Namens het hele team Equi-Sud

Allemaal  ontzettend

B E D A N K T !!!!!!

---


Hoe zit Equi-Sud in elkaar?

Om een idee te krijgen hoe wij werken vertellen we je over de organisatie van Equi-Sud.
Equi-Sud bestaat uit een drie-eenheid.

• Equi-Sud in Frankrijk, organiseert de tochten in Frankrijk

• Equi-Sud Promotie Nederland, regelt de promotie en informatie naar de deelnemers

• Gardentours(www.gardentours.nl),  bevestigt boekingen en doet de administratie 

Equi-Sud is een kleine organisatie, die vanaf half mei tot eind oktober (afhankelijk van het weer) in Zuid Frankrijk trektochten te paard organiseert door het hooggebergte van de Pyreneeën.

Equi-Sud Frankrijk: 
Mathieu en Ankie zijn de eigenaren van Equi-Sud. Matthieu is de gids en voert de trektochten uit met de gasten. Ankie is de gastvrouw en verzorgt alle activiteiten rondom de trektochten voor een geslaagde week. Zij ontvangt de gasten en legt uit hoe je met je paard omgaat tijdens de tocht en is de vraagbaak tijdens de tochten. (Zie ook het ingestuurde stukje van Marlies onder Ankie in Galop). Samen vormen Ankie en Matthieu het hart van Equi-Sud.

De overnachting voor en na de trektocht is in de gîte van Equi-Sud. Kerstin en Olivier zorgen voor het verblijf met ontbijt en een heerlijke Franse avondmaaltijd.

Equi-Sud Promotie Nederland: 
In Nederland regelt Equi-Sud Promotie Nederland de publiciteit en de informatie over de trektochten. Adverteren doen we in diverse paardenbladen.En natuurlijk zijn we te vinden op sociaal media, zoals Facebook, Twitter en Instagram. 

Bij Wilma en Hans kan je terecht voor alle vragen over de tochten, de reis naar Les Angles, wat trekt je voor kleding aan tijdens de tocht, de paarden, noem maar op....je kan het zo gek niet bedenken!

Gardentours:
Equi-Sud Promotie Nederland werkt al jaren samen met Gardentours (www.gardentours.nl). Dit is een reisorganisatie, die prachtige tuinreizen organiseert over de hele wereld. Van Jurrian ontvang je de bevestiging, de factuur van je boeking, de lijst van benodigdheden op je trektocht en vlak voor vertrek de voucher van de reis.

Zo ziet de organisatie van Equi-Sud er voor Nederland en België uit. Verder zijn er in andere landen diverse agentschappen. Mocht je vragen hebben, laat het ons weten.

---

Paard van de maand
Quieto

 Quieto is het gidspaard, en is daarmee het enige paard in de kudde die enkel door Matthieu of Sophie gereden wordt.

Het is een voorwaarts, moedig, klein paardje die in alle omstandigheden de kalmte kan bewaren.

Maar al deze eigenschappen heeft hij niet altijd bezeten. Toen hij 3 jaar oud was kwam hij bij Equisud, helemaal wild, vervreemd van mensen en bang van alles. Om hem aan het zadel te laten wennen was 3 weken geduld nodig, wat normaal in een dag lukt, uiteindelijk is er een zadel compleet uit elkaar gehaald en alle onderdelen in een stal gehangen, zo ongeveer als een kerstversiering. Gedurende een week sliep hij in deze stal, met de geur van het zadel om hem heen, tot hij er niet meer bang van was. Toen hij uiteindelijk het zadel op zijn rug accepteerde, moest er natuurlijk nog een ruiter op, wat niet zo makkelijk was want hij verdroeg de leidende hand niet, en met zijn korte, sterke rug heeft hij verschillende keren de grond gewezen.

Hoe lastig hij ook was om te rijden, hoe leuk en werkwillig hij was met het grondwerk en kwam hij met veel plezier naar de mensen en liet zich makkelijk aaien, een echte knuffelkont.

Matthieu is erg op hem gesteld geraakt en heeft een goed, sterk team met hem gevormd. Maar ook binnen een goed team zijn wel eens kleine avonturen. Zo moet Matthieu natuurlijk regelmatig een poort open- en dichtmaken en dan loopt Quieto alvast vooruit, soms gebeurt het wel eens dat dit top gidspaard besluit dat hij geen gids meer nodig heeft om te weten waar hij naartoe gaat, en dus ‘vergeet’ op hem te wachten, met als gevolg dat Matthieu een heel eindje mag lopen om hem weer in te halen. Of komt het voor dat Quieto op een zeldzaam gereden tocht beter weet waar de picknick gehouden wordt dan de gids, hij gaat dan stil staan, met geen mogelijkheid meer vooruit te krijgen, om aan te geven; afstappen nu, etenstijd!

Dit kleine bange, wilde paardje is het beste gidspaard van de kudde geworden!

Ankie in Galop

Iemand die zeker een ereplek in Galop verdient is Ankie. Die kennen jullie vast allemaal! Ankie staat altijd klaar voor haar gasten, gezin, vrienden en familie. Haar gasten geeft ze een onvergetelijke week te paard, zonder zorgen en met een leuk aandenken! Haar gezin geeft ze al haar liefde, haar vrienden helpt ze waar ze kan, haar familie is altijd welkom en alle dieren leven in een 5 sterren hotel.

Ankie staat voor iedereen klaar met haar creatieve oplossingen en ideeën! Ze zit nooit stil want ze bedenkt altijd wel iets wat ze kan verbeteren en vernieuwen. Zo heeft ze haar vrachtwagenrijbewijs gehaald, beheerst ze de Franse taal goed, heeft ze, samen met dochter Mia en grote liefde Matthieu, een mooi ‘chateau’ om in te wonen en zo kunnen we nog wel even door gaan.

Het is knap hoe Ankie haar leven in Frankijk heeft opgebouwd. Ondanks haar drukke leven in Frankrijk maakt ze ook nog tijd vrij om regelmatig haar familie in Nederland te bezoeken. Hier kijkt iedereen altijd naar uit! Als een familielid op visite komt in Frankrijk dan wordt diegene hartelijk ontvangen en is Ankie blij met je komst! Ook dan wil ze je een fantastische verblijf bieden (niet te paard, maar wel in equi sud!).Ankie is een pracht van een mens dus zeker weten dat zij deze ereplek in Galop verdient! 

Bedankt Ankie voor je ongelofelijke gastvrijheid!
Hopelijk tot snel en veel liefs van je familie, vrienden, gasten en alle dieren.

Liefs Marlies

Wie krijgt van jou een ereplekje in "Galop" ? 

Stuur een foto en een stukje tekst naar  info@equi-sud.nl

---

Werken met leer

In de maak: la Pharmacie 

Een Pharmacie oftewel een apothekerstas is in de maak, een tijdrovend puzzelstuk met al zijn uitklapbare delen met vakjes, flapjes! Iedere gids heeft er een bij zich, maar wat zit daar nou eigenlijk allemaal in? 

Het werk van een gids is niet alleen maar het kunnen vinden van de juiste paden, als het nodig is moet hij ook de taak van hoefsmid, dierenarts en eerste hulpverlener vervullen. En daarvoor heeft hij in zijn tas allerlei zaken mee: een compleet setje gereedschap om een ijzer onder een hoef te zetten, medicijnen tegen bijvoorbeeld koliek, een lokaal verdovingsmiddel voor als er ter plaatse een paard gehecht moet worden, een ontstekingsremmer en tegen allergische reacties, want zelfs bij Equisud heeft een dierenarts minimaal 45minuten nodig om ter plaatse te komen, laat staan als je ergens in de bergen onderweg bent! Uiteraard wel altijd in telefonisch overleg met de dierenarts. Maar ook voor de mensen gaan er eerste hulp middelen mee, zodat er een enkel getaped kan worden, een wond gedesinfecteerd en een pleister voor lichte verwondingen. 

Dit alles bij elkaar weegt ongeveer tussen de 5 en 6 kilo, een behoorlijk gewicht in totaal met het zadel, bananentas en ruiter, vandaar dat het koppaard nooit een tas achter het zadel meekrijgt met picknickspullen.

---

De huidige situatie

Er is in de Nederlandse media veel verwarring  geweest of het wel of niet welkom zijn van toeristen in Frankrijk deze zomer, terwijl daar in Frankrijk geen berichtgeving over was. Gelukkig is nu bevestigd (onder voorbehoud van een terugval) dat toeristen vanaf 15 juni weer welkom zijn! 

Sinds 2 juni mogen we in Frankrijk weer meer dan 100 km van huis, erg prettig voor de vele mensen die familie op afstand hebben wonen zoals Matthieu, want videobellen is prima, maar niks kan op tegen een gedeelde maaltijd en genieten van een glas wijn waarbij je elkaar in de ogen kunt kijken. 

Inmiddels zijn er verschillende protocollen uitgevaardigd, onder welke voorwaarden gîtes, berghutten en restaurants weer open mogen, en dit is een behoorlijke waslijst kan ik je zeggen... We horen verschillende bedrijven, vooral kleine restaurantjes, aangeven niet aan deze voorwaarden te kunnen voldoen en dus dat ze gesloten zullen blijven. De overnachtingsplekken op de Capcirtocht lijken nu aan te geven allemaal te zullen openen. Wat voor ons goed nieuws is, omdat de meeste tochten deze zomer hierlangs gaan. Voor de overige tochten die de landsgrenzen over gaan moeten we iets meer geduld hebben op duidelijkheid, maar we hebben er alle vertrouwen in dat iedereen zijn uiterste best doet om gasten te kunnen ontvangen. 

De halve dagtochten en dagtochten zijn van start gegaan, ook zijn er verschillende kinderen die iedere week komen voor hun les Ponyfun. Daarnaast alle werkzaamheden voor de omheiningen en het binnenhalen van de voorraad hooi en stro en niet te vergeten het zadelmak maken van onze twee 3 jarige paardjes dit jaar: Hima en Gadjo. Kortom we kunnen onze dagen goed benutten!

---

Ook nieuwsbrief ontvangen?

Heb je reisgenoten, vrienden, kennissen, familie  en.......die misschien ook nieuwsgierig zijn naar al onze nieuwtjes stuur dan een mailtje met hun emailadres naar
   info@equi-sud.nl

---


Reageren? Leuk!

Wil je reageren op de nieuwsbrief of
heb je 
positieve suggesties of misschien zelfs
een, 
voor de lezers, leuke anekdote vlinder dan naar 

                 info@equi-sud.nl